עוד כיפור ועוד צום! הזדמנות להתחלה חדשה
מי שחשבו שאני סתם ככה מתאמצת כדי שיהיה לנו צום קל ומועיל… טעות גדולה!
הצום ביום כיפור, המצב הקולקטיבי התומך … מייצר הזדמנות ששווה לנצל. כבר מעכשיו…. כמה ימים לפני.
שינוי השגרה התזונתית בכמה ימים בודדים שלפני הצום עצמו יכול להיות משהו שישאר גם אחרי … וזה יתרון אדיר לגוף שלנו.
שינוי קטן שישפיע בגדול! מבטיחה.
מה בנוגע לפעילות גופנית? אימון? תנועה? …. אתייחס גם לזה.
מה אני עושה באופן אישי? אשתף בכיף, בהמשך.
לענייננו… צום. זמן מסוים ללא מזון ונוזלים. יש שמקיימים מצב זה באופן קבוע. צום יום כיפור, כמו עוד צומות במסגרת הדת היהודית, הינו זמן הנועד לכפר, זמן למחשבה, זמן שלצידו עינוי הגוף בכוונה תחילה. זה איננו שווה ערך לצומות בשיטות כמו צום לסירוגין (16/8… 18/6…) וכד'.
צום. רעב. הרגלים.
יש הבדל בין הצומות הבריאים אותם ממליצים לקיים בשגרה מסוימת, כמשהו סיסטמתי ומוכר לגוף, לבין צום שהופך לרעב ועינוי הגוף – בין זה לבין בריאות יש מרחק. אז אם החלטתם לצום, אפילו את כל הצומות במסגרת הדת, אל תספרו לעצמכם שזה בשביל הבריאות, עדיף שתשאירו את הרעיון היפה במסגרת האמונה, זה נמצא שם.
מה נעשה כדי להקל על עצמנו?
בגדול אין זו המטרה, להקל… אבל כדי למנוע נזקים בריאותיים או שבירה של צום בגלל שטות כמו… רעב גדול מדי וצמא בלתי נסבל! יש כמה פעולות שיכולות לסייע.
אגב… אני ממליצה לנצל את הצום כתנופה, כ PUSH, להתחלה חדשה ביחסים עם "ספר החוקים" של המזון שלנו. אולי/אם הגיע הזמן לשינוי.
ההצעה שאני מניחה כאן ניתנת להתאמה בכל מצב, 5 ימים או 4 ימים או 3 ימים … לא משנה איך תבחרו להכין את הגוף זו עדיין תיהיה הכנה שהיא עדיפה מאשר "בום טראח. צום!" , הצום ביום שישי 11/10, זמן טוב להתחיל להתכונן אליו כבר מחר 7/10.
מהיום ניכנס לימי הכנה לקראת הצום. מה זה אומר? אני אנסה שני הסברים, בטח אחד מהם יתאים.
2 הסברים, צום 1
הסבר 1
5 כללים ב 3 ימים (ובכלל):
כלל ראשון – שתו הרבה מים במהלך היום, אפילו כל שעה וחצי כוס מים.
כלל שני – אכלו רק אבל רק! כשאתם רעבים. לא מתים מרעב, רעבים לאכול ארוחה. רצוי מאוזנת. (ירקות, חלבון, פחמימה. השומן והסיבים כבר בפנים … אל דאגה. מסבירה בהמשך)
כלל שלישי – הפסיקו לאכול כשאתם שבעים, נראה אתכם… זה מאתגר והסוד הוא (לפחות בהתחלה) להחליט על כמות אוכל בצלחת אחת מלאה ומסודרת וזהו. השובע לרוב מגיע קצת אחרי סיום הארוחה ולכן, כדאי לשתות כוס מים לפני וכוס מים אחרי סיום האוכל מהצלחת שהכנו. לשתות לאט לאט … לא בבת אחת.
כלל רביעי – כל ארוחה חייבת להיות מאוזנת! חלבון, פחמימה, ירקות. איך? אפשר 1/3 ואפשר גם 1/2 ירקות, 1/4 חלבון ו 1/4 פחמימה… שימו לב לגודל הצלחת – תבחרו בצלחת הבינונית, סביב ה 20 סמ קוטר.
כלל חמישי – החל משעה מסוימת בערב, אתם תחליטו: 1900, 2000, 2100 (לא יותר מאוחר מ 2100) – שתו רק מים או תה צמחים קר/חם …
מה קורה בימים הרביעי והחמישי? עוד מעט. אחרי הסבר 2.
הסבר 2
בימים הקרובים אנחנו נרצה להכין את הגוף שלנו ליום שלם ללא מזון ומים, ההכנה הזאת חשובה על מנת שכל מערכות הגוף יהיו מוכנות ככל הניתן לעינוי שנכפה עלינו. מי שיבחרו בכך כמובן.
ההכנה איננה מורידה מערך הצום ברמה הדתית שלו, רק מקלה במעט על הרס שיכול להיגרם.
חשוב לזכור שאנחנו מקיימים אמונות עתיקות בימי שפע, הניגודיות שנוצרת בקיום צום היום לעומת לפני … מאתיים שנים, נגיד… היא דרמטית.
ההכנה שלנו תיהיה חמישה ימים. בשלוש הימים הראשונים נעבוד על הקשבה לגוף שלנו. ננסה לזהות את מנגנון הרעב והשובע שלנו. ההתיידדות עם המצבים האלה תסייע מנטאלית ביום הצום.
חשוב להבין מתי הגוף רעב ולא פחות חשוב מתי הוא שבע? המזון שלנו בימים אלה צריך להכיל ירקות, חלבון ופחמימה– טריים ומבושלים. צלחת מאוזנת. בכל ארוחה. החל משעות הערב אנחנו ניתן לגוף שלנו לעבוד בשקט ולא נפריע עם עוד מזונות אחרי ארוחת הערב.
חשוב להרוות את הגוף בנוזלים כמו מים, תה צמחים, שתו כמות קפה שאתם רגילים… המנעו ממשקאות ממותקים/מיצים, אלה מצמיאים מאוד, ומשקאות מוגזים שגורמים לתחושת רעב מואצת.
והנה בא ההסבר על היומיים האחרונים:
היום הרביעי
ביום הרביעי נמשיך לשתות הרבה מים, כבר ביום הרביעי תרגישו את השינוי שהמים עושים כשיש מספיק מהם בגוף שלנו.
ונפחית מהקפה…. ההפחתה תתחיל מסוף היום … הקפה האחרון … יוחלף בכוס מים או כוס תה צמחים…
מנגנון הרעב והשובע שלנו יסמן לנו מתי לאכול. השאלה היא מה לאכול? כלל הצלחת המאוזנת נשמר גם כאן! בצלחת יהיה חלבון ויהיו פחמימות מורכבות כמו בטטה כמו מאכלים מקמח מלא או פחמימה במצב הכי פחות מעובד שלה (אורז מלא, למשל) דגנים מלאים בכלל, זרעי צ'יה למשל דגן מדהים שסופח נוזלים ומעניק תחושת שובע לאורך זמן גם בשל הסיביות הגבוהה, קטניות כגון שעועית לבנה, עדשים, חומוס וכד', ירקות מבושלים עתירי סיבים (שעועית ירוקה, כרישה, כרובית וכד')
הבנו… ככה יהיו בנויות הארוחות שלנו ביום הרביעי. האם ארוחות גדולות? לא… עדיין אותה הצלחת ועדיין ההקשבה לשובע.
גם ביום הזה להניח למערכות הגוף שלנו לעבוד בשקט ולהפסיק לאכול אחרי ארוחת הערב.
היום החמישי (חמסה!). יום ערב כיפור.
ביום הזה נמשיך במשטר הנוזלים שלנו.
ביום הזה נאכל חמסה! ארוחות קטנות, לפי כלל הצלחת המאוזנת.
ממליצה לקום מוקדם וממש לתכנן את חמסה! הארוחות: 0800, 1100, 1300, 1500, ב 1700 הארוחה האחרונה שיכולה להיות מעט גדולה יותר מהשאר. הצום נכנס ב 1753 בבאר שבע. (מסתיים ב 1848)
קפה? רק קפה אחד בבוקר ואולי אולי קפה בהיר בהיר עדין עדין אחרי מנוחת הצהריים … כן כן … מנוחת צהריים… חובה!
נזכור את המאכלים המשביעים: חלבון איכותי! הקמחים המלאים, הקטניות, הדגנים המלאים… פחות מתוק ופחות מלוח, אלה מצמיאים מאוד ומכשילים את ההתמודדות עם הצום.
ב 25 שעות הצום תעשו מה שאתם רגילים ביום הזה. בית הכנסת, משפחה, מנוחה, קריאה, שתיקה או שירה, ציור, מדיטציה …. מה שכתוב ב"ספר החוקים" שלכם.
פעילות גופנית?
בבוקר ערב הצום … אין מניעה לבצע אימון – כל אימון.
בבוקר שאחרי, כשאנחנו בצום, זה כבר עניין אישי וכמה אנחנו בכושר והסתגלות למצב שכזה. והכי חשוב: אחרי האימון ממשיך הצום! אז אם אנחנו מורגלים לאכול אחרי האימון – לא מומלץ לבצע אימון בצום.
ככלל – אימון בצום יכול להיות מעולה לתרגול הגוף לעבוד בחוסר באנרגיה זמינה ושימוש במאגרים, יש בנושא כתבות רבות ומרתקות – ממליצה לחפש.
מה אני עושה?
פשוט – אני צמה עם מים. אני כן יוצאת לאימון ריצה בבוקר של ערב יום כיפור, וגם בבוקר שאחרי, לריצה קלה. בגלל שאני שותה מים, ההתמודדות שאחרי האימון קלה עבורי ובאופן כללי אני לא אוכלת מיד אחרי האימון.
יש שאלות? רוצים להיכנס לתהליך ולעשות שינוי? בואו נפטפט… שלחו לי הודעה בצור קשר ואני אשיב בהקדם 🙂 אל תחכו ל… אחרי החגים! זו דחיינות.